Terapia miofascială
Reprezintă totalitatea tehnicilor realizate cu ajutorul mâinilor sau asistate instrumental, de manipulare a țesutului conjunctiv și muscular, cu scopul:
IASTM (Instrument Assisted Soft Tissue Mobilisation) este o nouă tehnică ce folosește o gamă largă de instrumente, permițând terapeuților să trateze în mod eficient persoanele diagnosticate cu disfuncții la nivelul țesuturilor moi.


Terapia Richelli
Terapia manuală Richelli presupune alternarea tratamentelor manuale cu a celor instrumentale prin introducerea unor instrumente special concepute de către osteopatul de renume mondial Stefan Richelli, cu scopul de a ușura munca terapeutului, precum și de a accelera recuperarea pacientului. Este format dintr-un set de instrumente care ajută terapeuții în abordarea/tratarea țesutului miofascial.


Dynamic Cupping

Medical Flossing sunt niște benzi elastice de diferite dimensiuni utilizate în principal de un terapeut specializat pentru tratamentul fasciei.
Efectele floss band-ului:
-
Îmbunătățirea circulației sângelui
-
Îmbunătățește amplitudinea de mișcare
-
Reduce tensiunea musculară
-
Accelerează procesul de recuperare
-
Reduce durerea
-
Drenaj limfatic
Kinesio Taping este o tehnică de bandajare care susţine şi stabilizează muşchii şi articulaţiile, concepută să faciliteze vindecarea naturală a organismului fără să limiteze mişcarea sau flexibilitatea corpului.
Benzile kinesiologice sunt 100% din bumbac sau mătase, sunt elastice şi se lipesc de piele precum leucoplastul, mulându-se perfect pe articulaţii.
Elasticitatea benzii și forma distribuirii adezivului (striații ondulate) permite crearea unui efect de „ridicare” în stratul epidermal, determinând o detensionare a compartimentului subcutanat, unde sunt localizați diferiți receptori, vase sangvine și limfatice. Se favorizează astfel circulația sangvină subcutanată și drenajul limfatic, iar presiunea asupra receptorilor durerii se reduce. Efectul creat între bandă și piele permite mișcarea fiziologică.
Trigger Points este o tehnică miofascială realizată prin aplicarea unei presiuni la nivelul țesutului muscular contractat pentru a ameliora durerea și disfuncțiile din anumite zone ale corpului.
MSTR (McLoughlin scar tissue release) este o tehnică specială care se adresează exclusiv cicatricilor, este una dintre cele mai neglijate dintre toate abilitățile de terapie manuală. A fost fondată de Alastair McLoughlin în anul 2011.
Se adresează cicatricilor hipertrofice și cheloide. Țesutul este abordat în funcție de mărimea cicatricii, cel mult 15 minute efective de lucru și se bazează pe o mișcare manuală pe 8 direcții cu presiuni diferite.
Printre indicații se numără: cicatrici post-chirurgicale, cicatrici provocate de traumatisme directe, cicatrici post-arsură, sacrificare culturală, cicatrici cu memorie celulară și grefe de piele.
Contraindicațiile sunt: plase chirurgicale, țesut fragil, edem, boli dermatologice active, arsură solară, unghiile specialistului.
Nu se abordează mai repede de 6-8 săptămâni post intervenție, și se poate pune în practică și pe cicatrice indiferent de vechimea ei.
Este o tehnica relativ noua în România, foarte utilă, cu rezultate impresionante și care efectiv poate schimba viața pacienților.
Efectele mobilizării cicatricilor sunt:
-
Reducerea sensibilității la nivelul cicatricii
-
Îmbunătățirea aspectului și a texturii cicatricii
-
Îmbunătățirea elasticității și a amplitudinii de mișcare
-
Îmbunătățirea circulației sangvine și a drenajului limfatic
