Kinetoterapie

   

     Această ramură face parte din medicina fizică și studiază mecanismele neuromusculare și articulare care îi asigură omului activitățile motrice normale. Kinetoterapia este partea esenţială a tratamentului de recuperare medicală care ajută la dezvoltarea, menţinerea, restabilirea capacităţii de mişcare şi a abilităţii funcţionale la un nivel optim.

    Programele de kinetoterapie sunt special concepute ținând cont de constituția pacientului, vârsta, afecțiunea, modul de viață/tipul de activitate pe care îl desfășoară, stadiul de evoluție a bolii, existența afecțiunilor asociate. În cadrul programelor, fiecare pacient este abordat individual și beneficiază de supraveghere specializată din partea unui kinetoterapeut.

    Prin intermediul mijloacelor specifice precum mișcarea, exercițiul fizic, terapia manuală și electroterapia, scopul nostru principal este de a crește calitatea vieții pacienților, ajutându-i să gestioneze durerea și să prevină pe cât posibil afecțiunile aparatului locomotor.

    

FNP (TEHNICI DE FACILITARE NEUROMUSCULARĂ PROPRIOCEPTIVĂ)

    Aceste tehnici sunt cunoscute pentru beneficiile lor încă din 1940 când Dr. Kabat și Margaret Knott le-au introdus în tratamentul de reabilitare. Inițial au fost utilizate doar în tratamentul de recuperare al pacienților cu patologii neurologice însă în prezent aceste tehnici sunt utilizate într-o gamă largă de patologii inclusiv traumatice sau ortopedice.

    Tehnica de facilitare neuroproprioceptivă reprezintă uşurarea, încurajarea sau accelerarea răspunsului motor voluntar, prin stimularea proprioceptorilor din muşchi,tendoane, articulații; la aceasta se adaugă stimularea extero şi tele-receptorilor.Scopul tehnicilor FNP este de a promova desfășurarea normală a mișcărilor în limitele funcționale prin facilitarea, inhibarea, tonifierea și relaxarea grupelor musculare.

STRETCHING

      Stretching-ul constă în mișcări lente ale anumitor segmente, care îmbunătățesc mobilitatea generală prin întinderea anumitor grupe musculare și printr-o creștere a gradului de mobilitate a articulațiilor.

      Beneficiile stretching-ului au fost demonstrate pe termen lung și constau în:

  • îmbunătățirea flexibilității
  • analgezie prin relaxarea musculaturii contractate
  • îmbunătățirea coordonării prin fluidificarea mișcărilor
  • creșterea mobilității
  • îmbunătățirea posturii