Menținerea și îmbunătățirea stării de sănătate în urma infectării cu virusul SARS-Cov-2 este esențială. În sprijinul dumneavoastră am pregătit o serie de exerciții cu caracter specific. Beneficiile acestor exerciții sunt creșterea capacității pulmonare, îmbunătățirea posturii, ameliorarea durerilor musculare și articulare, creșterea toleranței la efort și creșterea forței musculare.

Neuroreabilitatea este un proces medical complex care urmărește să ajute recuperarea de la un prejudiciu al sistemului nervos și să minimizeze sau să compenseze orice alte modificări funcționale care rezultă din acesta pentru a crește sau restitui calitatea vieții individului. Cele mai frecvente afecțiuni sunt accidentele vasculare cerebrale (AVC), traumatismele vertebro-medulare (TVM), traumatismele cranio-cerebrale (TCC), boli degenerative  precum Boala Parkinson (BP), distonia musculară, distrofia musculară, scleroza multiplă (SM).

Recuperarea medicală pediatrică este implicată în principal în dezvoltarea armonioasă a copilului, în afecțiunile neurologice, cardio-respiratorii, malformații ale aparatului locomotor și afecțiuni articulare post-traumatice. Pentru afecțiunile pediatrice echipa noastră a creat departamentul MRT-KIDS pentru a-i ajuta pe micuți prin diverse tehnici de specialitate să ajungă într-o stare cât mai optimă. 

Recuperarea în afecțiunile ortopedico-traumatice constă într-un proces complex atât pre cât și post-operator, condus în funcție de tipul afecțiunii, caracteristicile morfo-funcționale individuale și de gradul de afectare a țesuturilor. Printre cele mai cunoscute afecțiuni ortopedico-traumatice sunt: fracturile/fisurile, luxațiile și entorsele.

Disfuncția temporo-mandibulară este un termen generic folosit pentru orice problemă care include această articulație. Cele mai comune disfuncții temporo-mandibulare sunt: sindromul algodisfuncțional, deranjamente interne, procese degenerative, traumatisme. 

Totodată leziunile la nivelul mandibulei, articulației temporo-mandibulare, mușchilor capului și gâtului pot cauza o disfuncție. Scopul recuperării medicale în aceste afecțiuni este: scăderea durerii, diminuarea rigidității, restaurarea funcției normale și corectarea posturii.

Terapia mâinii reprezintă arta și știința care se ocupă de reabilitarea membrului superior cuprinzând mână, pumn, cot și articulația umărului. Aceasta folosește informația vastă a structurii și funcționalității membrului superior pentru a crea un tratament complex prin combinarea terapiei ocupaționale cu tehnicile de reabilitare medicală. Folosind aptitudini specializate în evaluare, planificare a tratamentului și tratare, terapeuții oferă intervenții țintite pentru a preveni disfuncția, a reda funcția și/sau a influența evoluția patologiei membrului superior pentru a dezvolta abilitatea persoanei de a executa activități și a se reintegra în activitățile sociale.

Reumatologia se ocupă cu studiul și tratamentul bolilor sistemului osteoarticular, de cauze diverse, afecțiuni însoțite de durere, tumefacție și impotență funcțională, afectând în principal articulațiile. Câteva dintre disfuncțiile reumatologice sunt poliartritele de etiologie necunoscută (artrita reumatoidă, artrita reumatoidă juvenilă, spondilita, artrita psoriazică, sindromul Reiter), afecțiunile țesutului conjunctiv, reumatismul articular acut, afecțiunile articulare de tip degenerativ și reumatismul abarticular (fibromiozitele, sindroamele de disc intervertebral, miozitele, mialgia, tendinitele, bursitele), sindromul de tunel carpian. Importanța kinetoterapiei este de a ameliora durerea, de a reduce inflamația, de a îmbunatăți circulația periferică și a funcțiilor musculo-articulare.

Recuperarea sau reabilitarea cardiacilor a fost definită de Organizația Mondială a Sănătății drept un ansamblu de măsuri ce au ca scop obiectiv să redea sau să amelioreze capacitatea  fizică și mentală anterioară a pacienților, permițându-le să ocupe prin mijloace proprii un loc cât mai normal posibil în societate. Activitatea fizică este benefică dacă este controlată, progresivă, supravegheată și diferențiată în funcție de gradul severității bolii cardiace. Începerea recuperării fizice în primele 24 – 48 ore de la debutul unui eveniment cardiac acut este esențială!

Respirația este vitală pentru funcționarea organismului nostru. Aparatul respirator este alcătuit din totalitatea organelor cu rol în schimburile gazoase dintre organism și mediu. Obiectivele recuperării medicale în afecțiunile respiratorii sunt reeducarea respirației, creșterea capacității vitale și antrenarea mușchilor respiratori. Un alt obiectiv important în kinetoterapia respiratorie este prevenirea și corectarea deformărilor de statică. Astfel, fizioterapeuții MedRehabTeam se ocupă de corectarea pozițiilor vicioase ale coloanei vertebrale, ameliorarea contracturilor musculare și creșterea laxității articulațiilor care participă la actul respirator.

Îmbătrânirea reprezintă o afectare funcțională, progresivă și generalizată, având drept rezultat o pierdere a capacității adaptative la stres, pierderea mobilității, o creștere a riscului de îmbolnăvire și deces. Obiectivele recuperării medicale în geriatrie sunt îmbunătățirea stării de sănătate a vârstnicilor, prevenirea instalării dizabilității, îmbunătățirea funcționalității și calității vieții.

Scopul principal în recuperarea pacienților cu afecțiuni oncologice este de a crește calitatea vieții. Din punct de vedere al recuperării medicale este vizată readaptarea la efort, readaptarea cardio-respiratorie, menținerea tonusului muscular, menținerea sau creșterea mobilității articulare și menținerea/creșterea forței musculare. Totodată, din experiența noastră referitoare la pacienții oncologici, kinetoterapia a avut un real succes în îmbunătățirea statusului funcțional, atât prin tehnici manuale cât și prin diverse exerciții active și de tip stretching.